Bing Wildlife Quiz

We all celebrate the existence of all kinds of fauna and flora species present in our ecosystem through “World Wildlife Day”. On World Wildlife Day, all those species are thanked for making an extremely significant contribution to the world’s biodiversity.

In the absence of wildlife, the ecological balance of the earth will deteriorate. Besides food and medicines we also get lots of benefits from wildlife, such as wildlife that assists in keeping the climate balanced. They assist in keeping the rains regular and the recovery of natural resources.

Well, let us know more about Wildlife. Here we have a Wildlife quiz to test your knowledge about Wildlife.

Bing Wildlife Quiz-
Wildlife Quiz – Questions and Answers

1. On what date is World Wildlife Day celebrated in the month of March?

A. 1 March
B. 2 March
C. 3 March
D. 4 March

Answer: C. 3 March

2. Which is the theme of World Wildlife Day 2020?

A. Life on Earth
B. Life below water
C. Both of the above
D. None of these

Answer: A. Life on Earth

3. The theme for World Wildlife Day is “Life Below Water” is Celebrated in which year?

A. 2014
B. 2016
C. 2019
D. 2020

Answer: C. 2019

4. Name the only animal on earth known to contract leprosy:

A. Ninebanded Armadillo
B. Elk
C. Tiger
D. King Cobra

Answer: A. Ninebanded Armadillo (Dasypus novem – cinctus)

5. What strategy is taken to keep populations of the African elephant in balance with native vegetation of reserves

A. Culling
B. Live (trapping and translocation)
C. Habitat manipulation
D. Removal of competing species

Answer: A. Culling

6. Who wrote My Life: My Trees?

A. Joy Adamson
B. Richard St. Barbe Baker
C. Konard Lorenz
D. K.M. Tewari

Answer: B. Richard St. Barbe Baker

7. In which area does most of Asian continent fall?

A. Nearctic
B. Neotropical
C. Palaearctic
D. Oriental

Answer: C. Palaearctic

8. When was the World Wildlife Day first noticed?

A. 2014
B. 2015
C. 2016
D. 2017

Answer: A. 2014

9. Name the endemic tree of Mauritius which stopped the propagation:

A. Manilkara zapota
B. Calvaria major
C. Erythroxylon coca
D. Azadirachta indica

Answer: B. Calvaria major

10. Which tree produces the heaviest wood in the world?

A. Black Iron Wood
B. Balsa
C. Durian
D. Mango

Answer: A. Black Iron Wood

11. Which is the animal to have four horns in the world?

A. Elk
B. Chausingha
C. Black Buck
D. Bharal

Answer: B. Chausingha

12. Name the only country in the world where both the lion and the tiger are discovered in the wild:

A. Uganda
B. Zaire
C. Pakistan
D. India

Answer: D. India

13. World Wildlife Day’ was first proposed by Thailand during the ___ Session of Sites (CITES) in 2013, Bangkok.

A. 13th
B. 14th
C. 15th
D. 16th

Answer: A. 13th

14. When was announced by the United Nations General Assembly for celebrating March 3 every year as World Wildlife Day?

A. On December 20, 2011
B. On December 20, 2012
C. On December 20, 2013
D. On December 20, 2014

Answer: C. On December 20, 2013

15. Name the tanker which gutted itself on Bligh Reef and spilled approximately 11 million gallons of crude oil into Alaska’s Prince William Sound on March 24, 1989.

A. Sagar Kanya
B. Exxon Valdez
C. Amoco Cadiz
D. Hathi

Answer: B. Exxon Valdez

16. Which bird constructs the biggest unit nested structure in this world?

A. Red billed Quelea
B. Sociable Weaver
C. Mountain Drongo
D. Ostrich

Answer: B. Sociable Weaver

17. The Hawaiian goose is an endemic bird of the Hawaiian Archipelago. Around 1500 captive bred birds have been reintroduced in the wild to save the species from an extinction. By the way, what is the famous name of this bird?

A. Nene
B. Puaiohi
C. Kakapo
D. Tota

Answer: A. Nene

18. Name a snake which discovered in South America that looks identical to the green python of New Guinea and Australia:

A. King Cobra (Ophiophagus hannah)
B. Reticulated Python (Python reticulatus)
C. Emerald Tree Boa (Corallus caninus)
D. Black Mamba (Dendroapsis polylepsis)

Answer: C. Emerald Tree Boa (Corallus caninus)

19. Which group of fish that can remain out of water for the longest duration?

A. Salmon
B. Mudskipper
C. Hilsa
D. Shark

Answer: B. Mudskipper

20. Which fish was utilized as an indicator of the levels of cadmium, mercury and zinc in the polluted waters of Germany?

A. Golden Dragon (Scleropagas formosus)
B. Gold Fish (Carassius auratus)
C. Mosquito Fish (Gambusia affinis)
D. Rabbit Fish (Siganus oramini)

Answer: B. Gold Fish (Carassius auratus)

21. For the first time in the history of Wildlife Day, the year 2020 focused on species of ___

A. Aquatic Organism
B. Wildlife
C. Bird
D. All of the above

Answer: A. Aquatic Organism

22. Nearly ____ species of Fauna and flora are going extinct within 24 hours.

A. 2 species
B. 20 species
C. 200 species
D. 2000 species

Answer: C. 200 species

23. Which terrestrial animal that has the longest gestation period in the world?

A. Alpine Salamander
B. Indian Elephant
C. African Elephant
D. Tiger

Answer: A. Alpine Salamander

24. Which is the world’s largest butterfly?

A. Birdwing Butterfly
B. Swallow– tail
C. Alexandra Birdwing
D. Monarch Butterfly

Answer: C. Alexandra Birdwing

25. Which is the largest private international nature conservation organization in the world?

A. Bombay Natural History Society
B. World Wide Fund for Nature
C. Audubon Society
D. Ranthambhore Foundation

Answer: B. World Wide Fund for Nature

26. Which is the world’s longest reptile?

A. King Cobra
B. Reticulated Python
C. Emerald Tree Boa
D. Black Mamba

Answer: B. Reticulated Python

27. What do wildlife on earth help to maintain?

A. To keep the rainfall regular
B. Oxygen availability
C. Soil Fertility
D. All of the above

Answer: D. All of the above

28. Which are the major threats to wildlife?

A. Human intrusion into forests
B. Deforestation
C. Wildlife smuggling
D. All of the above

Answer: D. All of the above

Leave a Reply

Your email address will not be published.